full screen background image

Onze paarden

Terug naar alle paarden

Carolina

Opgenomen: 1982-05-12
Geb. Datum: 1982-05-12
Geslacht: Merrie
Ras: New Forest
Ras Info:
Soort:
Kenmerk:
Schofthoogte: 140
Afkomstig: De Glind
Carolina

Toen ik werd gebeld dat Carolina naar dit paardenrusthuis zou gaan, kon ik geen betere plek bedenken voor haar pensioen. Natuurlijk wil ik een stukje schrijven over haar.

Carolina kwam bij ons op de manege en al snel werd zij ‘Carolientje’ genoemd. Toen zij kwam, was ik in de leeftijd van 9 of 10 jaar oud en helemaal gek van paarden. Carolientje werd al snel mijn ‘lievelingspony’. Ik mocht de competitie-wedstrijden op haar rijden, al ging dit lang niet altijd goed. Ze had zo haar nukken in de stal. Daar steigerde ze nog wel eens en stilstaan was ook niet haar favoriete bezigheid, maar dat kon mijn enthousiasme niet drukken. Ik was dolblij als ik op haar mocht rijden. Hierbij was mijn voordeel dat lang niet iedereen haar leuk vond. Ze bokte nog wel eens onder het rijden en niet alles ging vanzelf bij haar. Toch vond ik haar geweldig . Hoe langer ze op de manege was, hoe liever en rustiger ze werd.

Ik mocht een paar jaar regelmatig op haar rijden, waarbij ik zelfs privé-lessen met haar ging volgen. Op haar leerde ik steeds meer ‘echt’ paardrijden en het liefst wilde ik haar natuurlijk voor mijn verjaardag hebben. Ik vond het geweldig. Tot de dag kwam, dat ik te groot voor haar werd. Ik stapte over op de grotere paarden en pony’s. Toch ging ik nog altijd even bij haar kijken, wanneer ik op de manege was.

Nu is het bijna 17 jaar later en is zij toe aan haar, na jarenlange trouwe dienst, welverdiende pensioen die ik haar meer dan gun!

Carolina herinner ik me vooral als een pony waarop ik veel buitenritten heb gereden. Het begon allemaal heel veel jaren geleden. Op de manege vroegen ze of ik de buitenrit op Carolina wilde rijden. Wel moest ik opletten dat ze niet naar andere paarden zou trappen. Tijdens de buitenrit ging het prima zolang andere maar afstand bewaarden. En Carolina was echt een super pony tijdens de buitenrit. Ze liep lekker door en toen we een stukje gingen crossen had ze er echt plezier in. Ze wilde graag voorop lopen dus we gingen dan ook altijd in volle rengalop, tot tranen in de ogen van de wind aan toe.

Het was altijd samen genieten om zo te scheuren door de bossen. Na die ene keer heb ik dan ook nog vaak buitenritten op Carolina gereden.

Carolina en ik heb samen zelfs een keer meegereden tijdens een bruiloft in western stijl. Als ruiter had ik cowboy-kleding aan en zo gingen we met een groep van 8 ruiters en paarden op pad. We reden voorop in de stoet met daarachter de postkoets met het bruidspaar en daarachter de huifkarren met de gasten. Die dag was extra bijzonder omdat ik hiervoor speciaal vrij had gekregen van school en omdat we een cowboy hoed droegen in plaats van een cap. Die rit op Carolina zal ik dan ook zeker nooit meer vergeten.