full screen background image

Onze paarden

Terug naar alle paarden

Baska

Opgenomen: 1993-05-04
Geb. Datum: 1993-05-04
Geslacht: Merrie
Ras: New Forest
Ras Info: Arabier
Soort:
Kenmerk:
Schofthoogte: 145
Afkomstig: Leeuwarden
Baska

Na jaren van lessen en wedstrijden ontstond de wens voor een veulentje van onze brave kinderpony.

De dichtsbijzijnde hengst was toevallig een prachtige volbloed arabier, Pearls Sjamal. Hij moest de vader van het veulen worden.

Een jaar later, in 1993, werd Baska geboren. Een vrolijke merrie met de kleur van haar moeder(roan) en de pit van haar vader.

We hebben veel meegemaakt, ik heb haar beleerd voor de kar, later toen ze 4 jaar was onder het zadel.(recreatief) Ze was erg snel en we gingen graag in volle galop door de bermen!

Er gebeurde ook weleens wat, zo lag ze in eens in een sloot vast, ging ze eens zonder ruiter in volle vaart naar de boerderij terug langs smalle fietspaadjes en over hoge bruggetjes langs de Dokkumer Ee. Maar meestal was ze supervertrouwd en vooral ook met kinderen en de verschillende verzorgsters die ze heeft gehad. Haar kleur is heel bijzonder, een bruine ondergrond met witte haren erover maar 4 seizoenen heel verschillend! Ze is eens in de zomer naar een eiland geweest voor zomerbegrazing, met een bootje stak ze het kanaal over! We hebben nog geprobeerd een veulentje bij haar te fokken maar dat is helaas niet meer gelukt. Ze heeft halverwege haar leven een peesblessure opgelopen die met rust verbeterde maar wel bleef. We hebben daarna altijd rustig aan gedaan, vele stapritjes door het bos bijvoorbeeld. Ze genoot ervan en had altijd de oortjes vrolijk naar voren. Ze was altijd zeer jeugdig om te zien en heel fris en sterk. De winter van 2012-2013 had ze voor het eerst wat moeite en kon je zien dat de jaren gingen tellen. Tandarts erbij, slobber, keertje extra ontwormen, warme deken, rust, onbeperkt hooi en toen ging het wel weer, maar toch: Baska werd een dagje ouder en chagrijnig tegen de jonge pony's.

Toen de Paardenkamp belde was dat precies op tijd voor haar welverdiende pensioen!