full screen background image

Onze paarden

Terug naar alle paarden

Caval du Pouch

Opgenomen: 1990-04-04
Geb. Datum: 1990-04-04
Geslacht: Ruin
Ras: Merens
Ras Info:
Soort:
Kenmerk:
Schofthoogte: 145
Afkomstig: Rijswijk
CAVAL DU POUCH

Dit ras heet de Merens, ook wel genoemd “de Zwarte Prins van de Pyreneeën". Caval is in 1990 geboren in Frankrijk en 19 jaar geleden kwam Caval uit Frankrijk naar Nederland. Zijn vader was Ivanhoe en Monsieur André Rieu was zijn fokker, baas en verzorger. Hij heeft altijd graag gewerkt en is zonder meer een fantastisch paard, zeker voor mij! Tien jaar geleden kreeg hij zijn vriendin, de pony Puck. Ze waren onafscheidelijk.

Eind 1994 maakte ik kennis met Caval. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik hoefde er niet over na te denken. Hij was degene (het paard) dat ik zocht. We hebben lief en leed met elkaar gedeeld. Hij heeft een heel eigenzinnig karakter maar is vreselijk lief. Hij is geboren in Frankrijk en is daar volgens zijn paspoort groot gebracht door de fokker André Rieu. Zijn vader had de naam Ivanhoe en moeder heette Sandale. Hij was vier jaar oud toen hij naar Appeltern in Nederland kwam en daar hebben wij hem ontmoet. Hij stond al snel bij ons thuis waar hij verder getraind werd onder het zadel en voor de wagen. Tien jaar geleden maakte ik kennis met de trainster Cathalijne die hem twee keer per week les gaf. Dat klikte heel goed want hij liet niet zo maar iemand toe. Hij wordt de kleine Fries genoemd. Ik was nieuwsgierig geworden naar het gebied waar hij vandaan kwam en ben in dat gebied naar een fokkerij van de Merens gegaan. Nog nooit zoiets imposants gezien. Ze stonden in een groot stuk bos, een machtige hengst met merries en veulens die hij beschermde. Zelf heb ik 14 dagen door de Pyreneeën gereden van Frankrijk via Andorra naar Spanje op een Merens en ik kwam er toen achter wat een Merens mij nog kon leren. Een fantastische gewaarwording. Ik heb altijd gezegd: hij heeft heel veel voor mij gedaan. Hij mag van mij een goede oude dag hebben. Dat heeft hij verdiend. En ik ben er van overtuigd dat dat hier lukt! Met dank aan iedereen die hiervoor gezorgd heeft.

De voorgeschiedenis van dit ras de Merens: Tussen Frankrijk en Spanje, in de buurt van Andorra, leven de Mérens in volle vrijheid op de plateaus van de oostelijke Pyreneeën. De natuur is er net als de Mérens overweldigend en ruig. In Frankrijk noemt men ze ‘Cheval Ariègoise’ of ‘Le Cheval d’Ariège’, naar de rivier l’Ariège die dit gebied zijn naam gaf. De officiele naam is ‘Pony Ariègoise de Mérens’’ of in het kort ‘Mérens’, naar het dorpje Mérens, waar de wortels van het paardenras liggen. De Mérens is altijd zwart zonder aftekeningen, behalve een klein sterretje op het voorhoofd.