full screen background image

Onze paarden

Terug naar alle paarden

Tuema Yesha

Opgenomen: 1988-04-06
Geb. Datum: 1988-04-06
Geslacht: Merrie
Ras: Arabier
Ras Info:
Soort:
Kenmerk:
Schofthoogte: 150
Afkomstig: Westdorp
Tuema Yesha

Yesha is een inmiddels 24-jarige merrie. In haar jonge jaren was ze een endurance paard. dit deed ze niet onverdienstelijk. het was nog in de beginjaren van deze sport , het nivo lag nog niet zo hoog.Meestal ging ze met de eerste of tweede prijs naar huis.

Haar karakter was helaas geschikter voor de sport dan haar lichaam. Ze had voortdurend blessures en op 12- jarige leeftijd is ze uit de sport terug getrokken. Behalve de sportblessures is ze verder nooit ziek geweest. Ze heeft een ongecompliceerd karakter, onzeker maar vol vertrouwen in haar baasje.Vanaf die tijd was ze leerpony voor veel mensen, waaronder een aantal jonge kinderen. Ook al is ze een echte Arabier, met de kinderen op haar rug was ze altijd heel voorzichtig.

Een mooie anekdote is haar eerste les in de manege met mijn zoontje, van destijds 7 jaar.Ineens gingen alle paarden in de les er vandoor, zonder enige aanwijzing. Drie kinderen vielen ervan af. Zowel mijn zoon als ik zagen dat Yesha de oorzaak was, zij schrok van een klein vogeltje . Gelukkig ging het zo snel dat de andere kinderen en ouders niets in de gaten hadden. Waarschijnlijk was ze anders niet meer welkom geweest. Zij schrok maar even en sprong een paar passen opzij, maar ze had de rest van de pony's wel aan de gang. Inmiddels is ze een oude dame geworden, in haar kudde onderaan in rang en regelmatig opgejaagd door haar jongere soortgenoten. Ik hoop dat ze in Soest nog lang van haar oude dag kan genieten.