full screen background image

Onze paarden

Terug naar alle paarden

Kirov

Opgenomen: 1992-03-15
Geb. Datum: 1992-03-15
Geslacht: Ruin
Ras: K.W.P.N.
Ras Info:
Soort:
Kenmerk: bruin
Schofthoogte: 168
Afkomstig: Amsterdam
Kirov

POLITIEPAARD KIROV

Kirov is geboren op 15 maart 1992 en is een afstamming van Recruut x Galopin. Voor zijn in diensttreding bij de politie is hij actief geweest in de Endurance.

In 1999 is Kirov in dienst gekomen van de bereden politie Amsterdam-Amstelland.

Van 1999 tot 2004 heeft Kirov een onbezorgde tijd gehad bij de bereden politie. In maart 2004 werd de stal van de bereden politie getroffen door het Rhinovirus. Een voor de bereden politie zwarte periode was aangebroken. Meerdere paarden werden getroffen door het virus, zo ook Kirov.

Met man en macht is de hele afdeling met behulp van de dierenarts bezig geweest om de zieke paarden bij te staan. Helaas waren alle inspanningen voor een aantal paarden toch niet genoeg. In dat jaar overleden er uiteindelijk 9 paarden van de bereden politie. Kirov heeft 5 maanden hard gewerkt aan zijn herstel en is er uiteindelijk redelijk bovenop gekomen.

Helemaal ongeschonden kwam Kirov niet uit de strijd, hij hield aan het Rhinovirus Ataxie over. Hierdoor had Kirov tijdens het verzorgen van zijn hoeven zeer veel moeite om zijn juiste been te geven. Wanneer je het linkerbeen vroeg, gaf hij spontaan zijn rechterbeen. De vaste ruiter wist hier prima mee om te gaan, die vroeg dan om het linkerbeen en ging dan alvast bij het rechterbeen staan om daar de hoef van uit te krabben. Met zijn gebrek kon deze Kirov nog prima dienst doen bij de Amsterdamse politie.

In zijn tijd bij de Amsterdamse politie heeft hij vele inzetten meegemaakt, van reguliere surveillance diensten tot grootschalige ME inzetten. Demonstraties, huldigingen, Sail Amsterdam, Koninginnedagen en voetbalwedstrijden, Kirov heeft het allemaal meegemaakt.

Zijn laatste grote optreden in ME verband was toch wel de scholierendemonstratie op het Museumplein, daar chargeerde hij met nog 15 van zijn collegapaarden heen en weer tot de rust was wedergekeerd. Dat dit voor Kirov niet zijn laatste grote inspanning zou zijn, dat bleek later die avond bij de Amsterdam Arena, ook daar braken ongeregeldheden uit waarbij gechargeerd moest worden. Die dag heeft Kirov laten zijn dat hij een Endurance achtergrond heeft, hij chargeerde nog als de beste en liet zich van zijn beste kant zien.

Omdat de ataxie en de kramperigheid van Kirov hem steeds meer in de weg ging zitten, heeft de Amsterdamse politie gevraagd of de Stichting de Paardenkamp een plaatsje over had voor Kirov, zodat hij eindelijk van zijn welverdiende pensioen kon gaan genieten.

In juli 2012 was er hier op De Paardenkamp eindelijk een plek voor Kirov beschikbaar. Kirov is het derde paard van de Amsterdamse bereden politie die het geluk heeft hier van zijn pensioen te gaan genieten. Zijn oude dienstmakkers Funky en Eric zijn hem hierin al voorgegaan.

De bereden politie is enorm dankbaar dat paarden die zich zo voor de samenleving hebben ingezet, hier hun laatste jaren in hopelijk goede gezondheid mogen slijten.