full screen background image

Onze paarden

Terug naar alle paarden

Jerommeke

Opgenomen: 1988-01-01
Geb. Datum: 1988-01-01
Geslacht: Ruin
Ras: Knabstrupper
Ras Info:
Soort:
Kenmerk: Appaloosa
Schofthoogte: 163
Afkomstig: Zaandam
Jerommeke

Ik was een jaar of 16 toen Jerommeke door de manege-eigenaar waar ik toen reed werd aangekocht. Ik kan me nog herinneren dat de instructeur me indeelde en zei: ga maar kijken, dat is er weer eentje voor jou.

Ik ging naar de stal en keek mijn ogen uit, en paard zoals Jerommeke had ik nog nooit gezien. De manege-eigenaar vertelde me later dat het een Knabstrupper is. Geen idee natuurlijk wat dat was, dus thuis meteen opgezocht. Bij de karaktereigenschappen stond dat het ras veel uithoudingsvermogen had, en scherpzinnig was. Nou dat heb ik geweten. De eerste paar keer heb ik in de les moeten uitvinden hoe ik Jerom vooruit moest krijgen, en eenmaal vooruit, waar zat de rem!! Een echte uitdaging dus.

Zijn lieve karakter en pit zorgden ervoor dat toen de manege van eigenaar verwisselde wij besloten Jerommeke te kopen. We wilden niet dat dit lieve paard zou vertrekken!

Mijn vader en ik hebben hem nog jaren met veel plezier gereden, Jerom was nooit ziek, en super betrouwbaar. Het was dus ook met veel spijt dat we na jaren moesten beslissen om hem met pensioen te laten gaan na een jaar met een zware koliekoperatie en een flinke peesblessure. Dat hij met pensioen mocht lag niet aan Jerommeke, die dendert wel door, maar we vonden het niet eerlijk om ons lieve oude paard opnieuw in wedstrijdconditie te brengen. Mede omdat het zo'n volhouder is, was het moeilijk in te schatten is of hij het wel aan kon. Jerommeke werkt voor je, al moet hij er bij neervallen. En dat wilden we nou juist niet. We willen dat hij lekker kan genieten van zijn oude dag. Geen papieren, en schatten van de leeftijd was niet mogelijk. En nog steeds niet moe te krijgen, is Jerommeke eigenlijk tijdloos. Dus hoe lang hij nog gaat genieten van zijn pensioen? Geen idee, maar als het op karakter aankomt, dan gaat hij nog jaaaaren door.