full screen background image

Onze paarden

Terug naar alle paarden

Toppur

Opgenomen: 1992-01-01
Geb. Datum: 1992-01-01
Geslacht: Ruin
Ras: IJslander
Ras Info:
Soort:
Kenmerk: bruinbont
Schofthoogte: 139
Afkomstig: Heiloo
TOPPUR

Deze prachtige wildkleur bruin, bonte man is geboren op IJsland in 1992. Toppur is een ijslandse naam en betekent gekleurde manen. Je spreekt het uit als Topper en een topper is hij zeker! Op 5 jarige leeftijd is hij naar Nederland verhuisd.

Jaren later heb ik hem op Vlieland ontmoet en was op slag verliefd op deze knappe vent. Gelukkig geheel wederzijds, want hij kon soms wel eens wat eenkennig zijn. ;-)

Op 16-jarige leeftijd is Toppur bij mij gekomen. Hij was toen lichamelijk al niet echt sterk meer. Veel werk kon hij dan ook niet aan, maar dat hoefde gelukkig ook niet. Ontspanning en genieten stond voorop.

Hij heeft een aantal heerlijke jaren in een grote ijslandergroep doorgebracht in een prachtig natuurgebied. Met paardenvrienden en vriendinnen om zich heen, heeft hij gelukkig ook het vertrouwen in de mens weer terug gekregen.

Het kuddeleven werd echter wel steeds zwaarder voor hem. Steeds vaker blessures en ziek en zeer. In een kudde moet gerend, gespeeld en verdedigd worden. Hengstige merries in het voorjaar, nieuwe groepsgenoten, alles komt immers voorbij. Toppur’s trotse karakter kon het moeilijk verdragen niet meer zo goed mee te kunnen komen. Daarnaast is het altijd buiten leven zonder enige beschutting of schuilmogelijkheid en daarbij een zwakkere gezondheid ook geen ideale combinatie.

Ik was daarom ook heel blij toen ik hoorde dat hij een plekje op de Paardenkamp kon krijgen. Met veel verdriet, maar ook met een zeker weten dat het goed was heb ik hem op 27 juni 2012 naar Soest gebracht.

Ik hoop dat Toppie hier nog een hele mooie, fijne tijd tegemoet gaat. Hij verdient het zo! Wel nog steeds in goed gezelschap en op een zo natuurlijk mogelijke wijze, maar wel met alle zorg, huisvesting, kennis en kunde, indien nodig aanwezig.

Paardenkamp en alle medewerkers, dank jullie wel voor de liefdevolle verzorging.

Joke