full screen background image

Onze paarden

Terug naar alle paarden

Sonja

Opgenomen: 1980-01-01
Geb. Datum: 1980-01-01
Geslacht: Merrie
Ras: Shetlander
Ras Info:
Soort:
Kenmerk:
Schofthoogte: 110
Afkomstig: Ommen

Sonja

Sonja is een merrie van 31 jaar en hoewel ze ingeschreven is bij het Shetlandponystamboek, lijkt ze meer op een Dartmoorpony.

Sonja is als klein veulentje al bij een ouder echtpaar terecht gekomen. Daar werd ze eerst als huisdier behandeld. Later toen ze volgroeid was, ging ze in de wei bij de dwerggeitjes van het echtpaar.

Vanwege een afnemende gezondheid werd het echtpaar gedwongen de woonboerderij na drie jaar te verkopen. De dwerggeitjes gingen naar een kennis die ook al geitjes had. De pony bleef over en die ging naar haar huidige eigenaar, om haar rijpaardmerrie, een schimmel, gezelschap te houden. Het rijpaard had een melkgeit als gezelschap, maar vond de pony direct veel leuker. Vanaf het eerste moment waren ze bijna onafscheidelijk. Als het paard aan een touw meeliep, liep de pony er los achteraan en andersom. Het rijpaard ging, toen ze ouder werd, met pensioen en ze vermaakten zich samen best in de wei. Hoe ouder het paard werd, hoe dichter in de buurt Sonja bleef.

In de zomer van 2010 ging de gezondheid van het paard sterk achteruit en werd besloten haar in te laten slapen. Ze was 34 jaar. Sonja heeft nog lang, als ze ’s ochtends uit de stal kwam, staan kijken of haar maatje er nog was. En hoewel Sonja extra aandacht kreeg, stond ze toch eenzaam te treuren in de wei. Voor Sonja is De Paardenkamp dus een geweldige oplossing en we hopen dat ze snel weer een maatje vindt, waar ze de rest van haar leven mee op kan trekken.