full screen background image

Onze paarden

Terug naar alle paarden

Konge

Opgenomen: 1990-06-16
Geb. Datum: 1990-06-16
Geslacht: Ruin
Ras: Fjord
Ras Info:
Soort:
Kenmerk:
Schofthoogte: 151
Afkomstig: Hoogland
Konge

Konge is een Fjordenpaard. Nu zult u denken wat een rare naam, maar het betekend in het Noors “Koning”. Het fjordenpaard komt van oorsprong uit Noorwegen en werd vooral gebruikt om grote gekapte bomen uit het bos te slepen.

Konge is niet in Noorwegen geboren maar in Grollo (Drenthe) op 16 juni 1990.

Ik ontmoette hem voor het eerst op een manege schuin tegenover De Paardenkamp. Op deze manege werden rijlessen gegeven voor gehandicapte kinderen en aangezien Konge een heel lief karakter heeft en erg voorzichtig is met kinderen (het lijkt wel of ie aanvoelt dat er een kind op zijn rug zit) was ie hier erg populair. Ik mocht hem in de avonduren rijden en was gelijk verliefd op hem. Na enige tijd hield de eigenaar van de manege het voor gezien en kon ik Konge kopen. Dat was in 1996.

Hij is toen naar manege Groenewoude in Woudenberg gegaan waar hij tot november 2010 heeft gestaan. Hij was vele jaren de enige fjord op de manege en iedereen was gek op hem. We hebben samen heerlijke bosritten gemaakt, carrousel gereden en in de dressuur heeft hij de klasse M2 behaald. Soms was ie erg eigenwijs (het Fjordenkarakter): wilde je linksom, maar Konge vond rechtsom leuker dan kon je het vergeten en ging je gewoon rechtsom. Vooral in de carrouselles zorgde hij dan wel eens voor een chaos. Gelukkig kon iedereen er dan toch om lachen, want ja het was die lieve Konge. Ook springen vond hij leuk, als het maar niet te hoog werd.

Zijn grote hobby is echter ETEN!! Zodra hij iets hoort ritselen gaan zijn oren op scherp, want stel je voor dat er iets lekkers is. Ook is hij een meester in het losmaken van zijn halstertouw. Diverse soorten knopen geprobeerd, maar uiteindelijk kreeg ie ze allemaal los. Dit vond hij een erg leuk spelletje.

Helaas heeft hij een chronische ontsteking waardoor zijn lichaam veel energie nodig heeft om deze de baas te blijven en kunnen we niet meer met hem rijden. Hopelijk kan hij nu op De Paardenkamp nog vele jaren van zijn oude dag genieten. Gelukkig woon ik dichtbij Soest zodat ik (en zijn vele vriendinnen) hem nog regelmatig kunnen vertroetelen.