full screen background image

Onze paarden

Terug naar alle paarden

Zaza

Opgenomen: 1977-01-01
Geb. Datum: 1977-01-01
Geslacht: Merrie
Ras: Welsh Mountain Arabier
Ras Info:
Soort:
Kenmerk:
Schofthoogte: 140
Afkomstig: Rijpwetering
Zaza

Zaza is geboren in 1977. Wij (2 zussen) hebben haar gekocht in 1986. Het was onze eerste eigen pony. Wij waren toen zelf 14 en 16. Haar vorige eigenaar noemde haar Ceasar maar wij vonden dat niet passen bij een merrie. Omdat ze toen nog echt een blauwschimmel was en haar onderbenen bijna helemaal zwart waren vonden we haar wel wat van een zebra hebben en hebben we haar vernoemd naar Zaza Zebra van de fabeltjeskrant.

Ze stond toen in pension op manege Liethorp in Leiderdorp. We reden regelmatig buiten en deden ook springwedstrijdjes op de manege, dat kon ze goed en ze was vooral ook erg snel. Met buitenritjes wist ze ook precies waar ze hard mocht galopperen en als je dan bijna bij het 'galoppeerpad' was begon ze al helemaal te dribbelen totdat we bij het begin van het pad waren waar ze hard mocht gaan.

In de omgang is ze erg makkelijk, is lief tegen iedereen en met borstelen blijft ze ook lekker rustig staan.

In 1988 kochten we een grotere pony en verkochten we Zaza aan de manege waar ze in de les meeliep. Helaas werd ze na 2 jaar kreupel. Dit ging niet over. Wij hebben haar toen teruggekocht van de manege en haar op een boerderij gezet waar ze die zomer in de wei heeft gestaan. Na een paar maanden ging de kreupelheid over en vond de dierenarts het goed dat we weer op haar gingen rijden. Toen het winter werd hebben wij haar verhuisd naar een stal want die was er niet op die boerderij.

Na een aantal jaar (in 1994 of 1995) stopte deze staleigenaar ermee en is ze verhuisd naar een andere stal. Hier was ook een weiland dus hoefde ze alleen 'swinters op stal en in de zomer stond ze daar altijd in de wei.

In 1997 werd ze weer kreupel (artrose) en vanaf die tijd hebben wij niet meer op haar gereden. Na een tijdje liep ze niet kreupel meer, maar wij vonden dat ze wel aan pensioen toe was, dus rijden hebben we sinds die tijd niet meer gedaan. In de winter werd ze overdag buiten gezet zodat ze lekker de vrijheid had en kon spelen met vriendjes. Hier heeft ze gestaan tot 3 jaar geleden, toen ook deze staleigenaar ermee stopte. Ze is toen verhuisd naar een boerderij die vlakbij deze stal was. Ook hier stond ze de hele zomer in de wei, in de winter snachts op stal en werd ze overdag in de wei gezet.

Op 7 juli 2010 mocht ze naar de Paardenkamp. De eerste dag kwam ze in een stal met lekker veel stro zodat ze even kon wennen en de volgende dag mocht ze naar buiten en kennismaken met nieuwe vriendjes.

Bij de verhuizingen die ze tot nu toe heeft meegemaakt heeft ze nooit moeite gehad om zich aan te passen en was ze altijd snel gewend, dus ze zal zich ook vast snel op haar gemak voelen op de Paardenkamp.

Hopelijk krijgt ze het heel erg naar haar zin bij jullie en mag ze nog lang genieten van haar pensioen!

Inge en Manon