full screen background image

Onze paarden

Terug naar alle paarden

Eric

Opgenomen: 1986-01-01
Geb. Datum: 1986-01-01
Geslacht: Ruin
Ras: Groninger
Ras Info:
Soort:
Kenmerk:
Schofthoogte:
Afkomstig: Amsterdam
Eric - Politiepaard

Op de Open Dag van 24 oktober is Eric, het dapperste politiepaard van Amsterdam, op een wel heel feestelijke wijze binnengehaald. Geëscorteerd door de bereden politie kwam Eric op boerderij Vosseveld aan en mocht nog even in de wei om officieel afscheid te nemen van zijn maatjes.

Eric heeft 19 jaar voor de hoofdstad zijn mannetje gestaan. En hoe! Hellen Schenk, één van zijn laatste berijders zei over Eric: “Het was net of hij met je meedacht, alsof hij wist wie de verdachte was. Ik heb weleens meegemaakt dat ik een verdachte wilde aanhouden in een nachtdienst en dat Eric er uit zichzelf achter aan ging. Hij zette de man zo klem tegen de muur!”.

Eric kan terugkijken op een veelbewogen leven. Het is natuurlijk leuk om als politiepaard ingezet te worden bij het huwelijk van Maxima en Willem-Alexander. Maar om bij de voetbalrellen bij de wedstrijd Ajax-NEC zo heldhaftig te blijven als Eric is een vermelding waard. De relschoppers hadden stenen naar hem gegooid en ondanks dat hij een ernstige hoofdwond had en het bloed over zijn hoofd stroomde, bleef hij fier staan, alsof hij zeggen wilde: “kom maar op, ik lust jullie rauw”. Pas later in zijn stal werd de hoofdwond gehecht.

Commandant Hans van Oostrum van de Amsterdamse bereden politie neemt met pijn afscheid van Eric, die vernoemd is naar oud-korpschef Eric Nordholt. “Hij was de lieveling van het publiek, zelfs relschoppers, die het ene moment nog stenen gooiden, stonden hem later te aaien. Maar toen hij op het Leidseplein ineen zakte en moeilijk overeind kon komen wisten we dat hij toe was aan zijn pensioen.”

En nu staat Eric, het grote Groningse paard, met nieuwe vrienden in de potstal op de Birkhoeve en heeft het erg naar zijn zin.