full screen background image

Onze paarden

Terug naar alle paarden

Dublin

Opgenomen: 1989-01-01
Geb. Datum: 1989-01-01
Geslacht: Merrie
Ras: Tinker
Ras Info:
Soort:
Kenmerk:
Schofthoogte: 154
Afkomstig: Soest
Dublin

Dublin is geboren in Ierland waar zij waarschijnlijk altijd hard heeft moeten werken. Via een handelaar in Engeland is zij in Nederland terecht gekomen toen zij ongeveer 11 jaar was.

Via een handelaar in dressuurpaarden hebben wij haar in mei 2000 toen gekocht. Maar Dublin is natuurlijk geen dressuurpaard maar een Ierse Tinker en later begrepen wij dat de handelaar er drie Tinkers bij had staan die eigenlijk voor de slacht bestemd waren.

Toen Dublin bij ons op stal kwam was zij er slecht aan toe, ze had schurft, was onverzorgd en mager. In de maanden daarna bloeide ze op en werd steeds dikker, zo dik dat wij op een gegeven moment dachten dat ze misschien wel drachtig was! Op 13 februari 2001, 9 maanden nadat wij haar gekocht hadden, schonk ze het leven aan een prachtig hengstveulen die nog 7 jaar bij ons gewoond heeft.

Ondertussen had Dublin laten zien dat ze een erg allround paard was, rijden in het bos, een sprongetje, tochtjes voor de wagen, alles kon met haar en ze deed het met plezier!

In de negen jaar dat wij van haar hebben mogen genieten heeft ze onze prijzenkast aardig weten op te vullen. Wij reden fanatiek de wedstrijden met authentiek gerij (je rijdt dan aangespannen met antieke koetsen en in traditionele kleding en gaat dat voor de prijs het mooiste geheel of de meest authentieke aanspanning) en vaak mochten wij de eerste of tweede prijs ophalen!

Tijdens deze ritten liet het publiek ook altijd blijken dat ze een Tinker wel heel apart vonden, Dublin was een echte eyecatcher met haar zwart witte vachtje en prachtige wapperende sokken!

Daarbij was ze altijd heel gehoorzaam en stond tijdens de pauze als een blok stil en liet ze zich gewillig knuffelen door alle kinderen (die zeiden altijd dat het een koepaard was) en mensen.

We hebben met haar door heel Nederland gereden, ’s nachts in Amsterdam, tijdens het Leids Ontzet tussen een publiek van tienduizenden mensen, op het Loo met een Ierse woonwagen erachter waarvoor wij gevraagd waren deze te rijden omdat wij zo’n braaf paard hadden (de woonwagen was een museumstuk) en noem maar op.

Dublin was voor ons echt een toppaard!

Nu, na twintig jaar hard werken, gunnen wij haar een goede oude dag en waar kan dat anders dan op de Paardenkamp, omdat wij ook in Soest wonen kunnen wij haar vaak even opzoeken en nog een knuffel geven!

Dublin dank voor je jarenlange trouwe dienst en voor je fantastische gezelschap, ik zal je zware, brommende hinnikje missen!