full screen background image

Onze paarden

Terug naar alle paarden

Fortuin

Opgenomen: 1987-03-11
Geb. Datum: 1987-03-11
Geslacht: Ruin
Ras: KWPN
Ras Info:
Soort:
Kenmerk:
Schofthoogte: 170
Afkomstig: Nunspeet
Politiepaard Fortuin van het KLPD in Woubrugge mag met pensioen. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat De Paardenkamp weer een echt werkpaard mag verwelkomen. Het laatste politiepaard Margot werd deze maand op de kop af 30 jaar geleden opgenomen. Beheerder van De Paardenkamp Reinier van Valkenhoef zegt “Het is mooi dat we na zoveel tijd weer een politiepaard mogen verwelkomen. Politiepaarden hebben vaak jarenlang in dienst gestaan van het publiek en de maatschappij en het is goed dat wij ze na hun werkzame leven een mooie oude dag kunnen bieden”

Politiepaarden zijn bijzondere paarden, ze worden geselecteerd op hun zware taak in ordehandhaving en begeleiding bij speciale gelegenheden en hebben een jarenlange training voor ze als volwaardig politiepaard aan het werk kunnen. Ze zijn rustig en alert, kunnen zich bewegen in grote groepen mensen, vaak tijdens onrustige perioden met vuurwerk en dringende mensenmassa’s zonder in paniek te raken.

Fortuin is nu 22 jaar en mag na 17 jaar trouwe dienst bij de politie met pensioen. De KLPD ziet met Fortuin een pracht werkpaard vertrekken. Willem van Abcoude van het KLPD in Woubrugge: “Fortuin heeft echt een indrukwekkende staat van dienst bij de politie. Er is geen gelegenheid waar hij niet bij aanwezig was. De bruiloften, maar ook alle begrafenissen van het koninklijk huis, de Koninginnedagen in Den Haag maar ook bij menig voetbalwedstrijd heeft Fortuin de orde helpen bewaken. Hij is dan ook letterlijk het hele land door geweest in zijn jaren bij het KLPD.”

Fortuin heeft ook als instructiepaard dienst gedaan voor politieruiters. Het is een paard dat ruiters wel even de spiegel voorhield en zorgde dat zij hun techniek tot in de finesse beheersten. Bij het KLPD zullen ze Fortuin zeker missen maar zijn verzorgers en berijders zijn blij dat hij naar De Paardenkamp mag. “Hij heeft het verdiend en op De Paardenkamp kunnen we hem altijd nog even bezoeken”.