full screen background image

Spreekbeurten

terug naar alle spreekbeurten

Paardenverzorging

groep 7-8

Paardenverzorging Download hier het ZIP-file van deze spreekbeurt


Verzorging voor het rijden

Voor het rijden moet een paard zijn dagelijkse poetsbeurt krijgen. De huid van het paard is net als bij mensen een orgaan. Een slechte huid kan ervoor zorgen dat het paard ziek wordt. Een goede poetsbeurt begint bij de hoeven. Deze worden schoongemaakt met een hoevekrabber. Met de rosborstel wrijf je in ronddraaiende bewegingen vuil van de vacht los. De zachte borstel veegt het losse vuil en stof weg. Voor de manen is er een manenborstel of kam.

 

Wat zit er precies allemaal in de poetskoffer?

 

 

Verzorging na het rijden

Ook na het rijden moet het paard gepoetst worden. Hij kan tijdens het rijden zweten en vies worden door opspattend modder. Het paard moet blijven doorstappen tot het zweet is opgedroogd. Onder het zadel kunnen zweetranden en zweetplekken zitten. Je maakt deze schoon met een spons en schoon water. Met een zweetmes kan water dat achterblijft weggehaald worden. Als het paard helemaal afgespoeld is kan hij drooggewreven worden met bijvoorbeeld stro of een handdoek.

 

Wanneer gebruik je een zweetdeken?

 

 

Eten en drinken

Een paard heeft een kleine maag. Het is het beste om hem een aantal keer per dag kleine beetjes voer te geven, want hij stopt pas met eten als het op is. Goede voeding bestaat uit ruwvoer, krachtvoer en water. Ruwvoer is gras of hooi. Hierin zitten voedingsstoffen als energie, eiwit, vitaminen en mineralen. Moet een paard werken dan is het zeker goed om hem ook krachtvoer te geven. Voorbeelden van krachtvoer zijn granen, brokken of muesli. Van te veel of te weinig goede voeding kan het paard bijvoorbeeld een ziekte aan zijn buik en darmen of hoeven krijgen. Ook water is heel belangrijk. Een paard drinkt zo’n 30 tot 50 liter water per dag.

 

Wat heeft een paard precies als hij koliek heeft?

 

 

 

Bewegen is gezond

In de natuur legt een paard gemiddeld 30 km per dag af. Een paard heeft dus veel beweging nodig. Dat zit in zijn aard. Maar ook een paard moet aan zijn conditie werken. Net als bij mensen kan hij niet direct zo maar ineens heel veel of heel hard lopen. Je moet dus eigenlijk elke dag met een paard trainen.

 

Sportpaarden moeten veel trainen. Welke soorten paardensport ken jij?

 

 

De paardentandarts

Een paardengebit is speciaal ontwikkeld om taai voedsel fijn te malen. Paarden kauwen hun eten niet zoals mensen, maar malen het. Paardentanden blijven hun hele leven groeien. In de natuur eten ze veel taai gras en daarom slijten de tanden vanzelf. De paarden op de manege krijgen zachter voedsel en daarom slijten de tanden niet. Zij moeten regelmatig naar de paardentandarts om te voorkomen dat ze klachten krijgen en ziek worden.

 

Hoeveel tanden en kiezen heeft een paard?

 

 

 

De hoefsmid

Een hoefsmid onderhoudt de hoeven van een paard. Hoeven kun je vergelijken met de nagels van mensen. Ook de hoeven van een paard moeten regelmatig geknipt worden. Dit knippen noemen we bekappen. Het op de hoeven plaatsen van een hoefijzer noemen we beslaan. De hoefsmid vijlt de hoeven bij en beslaat de hoeven met een hoefijzer. De hoefijzers zijn precies op maat voor het paard gemaakt. Een paard draagt dus altijd de juiste maat schoenen.

 

Waarom dragen paarden eigenlijk hoefijzers?

 

 

Een mestbeurt

Het schoonmaken of uitmesten van de stal is ook belangrijk. Alle paardenpoep moet met een mestvork of schep uit de stal worden gehaald. Vieze plekken en nat stro worden ook verwijderd. Het stro dat nog schoon is wordt aangevuld met vers stro. Als paarden op een smerige ondergrond staan dan kunnen ze ziek worden en bijvoorbeeld hoefbevangenheid krijgen.

 

Hoe weet je of een paard hoefbevangenheid heeft?

 

 

Het oude paard

Hoe goed je ook voor een paard zorgt uiteindelijk wordt hij zo oud dat hij van een mooie oude dag moet kunnen genieten. Een paard vanaf 20 jaar beschouwen we als oud. Ook een oud paard heeft goede voeding en beweging nodig. In Soest heb je een speciaal rusthuis voor oude paarden: Stichting De Paardenkamp. 120 oude paarden en pony’s worden daar tot hun dood verzorgd. Ze leven als hun conditie goed is met elkaar in een kudde en worden verzorgd door medewerkers en vrijwilligers van De Paardenkamp. De Paardenkamp kan dat allemaal betalen door geld dat via donaties binnenkomt. Wil je De Paardenkamp ook steunen dan kun je bijvoorbeeld lid worden van De Paardenkamp Rangers.