full screen background image

Spreekbeurten

terug naar alle spreekbeurten

Paardenverzorging

groep 5-6

Paardenverzorging Download hier het ZIP-file van deze spreekbeurt


Verzorging

Een paard heeft veel verzorging nodig. Eigenlijk moet hij dagelijks gepoetst worden. Voor het poetsen gebruik je een rosborstel, een harde en een zachte borstel en een borstel of kam voor de manen. Ook de hoeven moeten schoongemaakt worden. Daarvoor gebruik je een hoevekrabber.

 

Weet jij wat een halster is?

 

Borstelen

Je begint het borstelen met de rosborstel. Deze borstel maakt modder en vuil los van de vacht. Met de borstel draai je rondjes over de vacht van het paard. Paarden vinden het niet fijn als je tegen de haren ingaat. Draai daarom met de haren van de vacht mee.

Met de plastic borstel haal je het losgekomen vuil weg. Daarna haal je met de harde en zachte borstels stof uit de vacht. Eerst borstel je de hals dan de borst en de voorbenen. Daarna de rug, de buik, de kont en de achterbenen. De manen van het paard kun je kammen, maar de staart moet je met de hand uitpluizen.

 

Waarom draagt een paard wel eens een paardendeken?

 

 

De hoeven

Voor het schoonmaken van de hoeven gebruik je een hoevekrabber. Steentjes en vuil krab je voorzichtig uit.

 

Wat doet een hoefsmid precies?

 

 

Eten

Paarden zijn planteneters en eten het liefst de hele dag door kleine beetjes. Alles bij elkaar is dat ongeveer 6 kilo per dag. In de wei pakken ze met hun voortanden gras. Ze eten ook graag hooi. Paarden malen het eten in hun mond fijn. Ze kauwen dus niet. Voordat ze een kilo hooi doorgeslikt hebben, malen ze wel zo’n 6.000 keer.

 

Paarden eten ook wel slobber. Weet jij wat dit is?

 

 

 

Drinken

Een paard drinkt ongeveer 30 tot 50 liter water per dag. Als een paard getraind heeft moet hij niet direct koud water drinken. Dan kan hij paardenbuikpijn krijgen. Dit noemen we koliek.

 

Waar kun je aan zien dat een paard koliek heeft?

 

 

De stal

Veel paarden staan de hele dag op stal. Een paard is een kuddedier en is niet graag alleen. Hij moet andere dieren, paarden en mensen kunnen zien, horen, ruiken en aanraken. Het is daarom belangrijk dat het paard vanuit de stal naar buiten kan kijken. De stal moet regelmatig schoongemaakt worden. De poep of mest en de plasplekken moeten weggehaald worden. Het is namelijk heel slecht voor de hoeven om in viezigheid te staan. De hele grond moet bedekt zijn met strooisel.

 

Hoe noemen we een stal waar allemaal paarden bij elkaar staan?

 

 

Het paardenrusthuis

Als een paard te oud is geworden om nog te berijden dan is het mogelijk dat het paard naar een paardenrusthuis gaat. Stichting De Paardenkamp verzorgt 120 oude paarden en pony’s. Zij blijven hier tot hun dood.

 

Tip voor je spreekbeurt

Heb je een poetskoffer of kan je er ergens een lenen dan is het leuk om alle verschillende borstels te laten zien.