full screen background image

Spreekbeurten

terug naar alle spreekbeurten

Het werkpaard

groep 5-6 

Paarden zijn er in vele soorten en maten. Een paardensoort wordt ook wel paardenras genoemd. Over de hele wereld zijn er wel honderden paardenrassen. Elk ras verschilt in grootte, uiterlijk en karakter. Als paarden moeten werken is het belangrijk om daar het juiste paardenras bij te vinden.

 

Weet jij wat het allerkleinste paardje is?

 

De Fries: het ridderpaard

In de middeleeuwen noemden we een soldaat op een paard een ridder. Ridders droegen een harnas, een schild en een zwaard of lans. Het gewicht van een ridder in harnas is zo zwaar dat zijn paard groot en sterk moest zijn. Dit soort paarden heten Friezen. Een Fries is vaak gitzwart en heeft lange manen. Je ziet ze nu op Prinsjesdag de Gouden Koets trekken.

 

De Draver: het postpaard

Dravers werden vroeger gebruikt om brieven over te brengen. Een postpaard dus. Snelheid was heel belangrijk. Dit zijn paarden die hard kunnen rennen. We noemen dat ook wel draven. Ze hebben lange bovenbenen waarmee ze grote passen kunnen maken.

 

In de paardensport zie je nu nog steeds dravers. Kun je daar iets meer over vertellen?

 

De Appaloosa: het cowboypaard

Cowboys moeten vee drijven en hebben daarvoor een speciaal paard nodig. Een paard dat goed kan draaien en keren. De paardensoort dat dit goed kan heet Appaloosa. Je spreekt dit uit als appaloeza. Dit paard herken je aan zijn gevlekte vacht. Niet alleen zijn vacht is bijzonder. Zijn ogen lijken op die van mensen.

 

Wat weet jij over paarden die helemaal wit zijn?

 

De Brabander: het boerenpaard

Nu gebruiken boeren een tractor. Vroeger werd het werk door paarden gedaan. Een trekpaard moest om te kunnen trekken een heel sterke nek hebben. Daar kun je hem aan herkennen. Zijn nek is kort en breed. En hij heeft een dubbele manenkam en korte sterke benen.

 

 

Paarden werden ook gebruikt bij het maken van boter en kaas. Weet jij hoe?

 

De Haflinger: het arrensleepaard

Dit paard komt uit Oostenrijk. Uit het dorpje Hafling. Hij heeft een lichtbruine kleur en een blonde staart en manen. Hij is niet zo heel erg groot. Haflingers werden veel als trekpaard in de bergen gebruikt. In Tirol trokken ze arrensleeën.

 

Kun jij nog een paardenras noemen en daar iets meer over vertellen?

 

KWPN: het sportpaard

Het KWPN paard is geen oud paardenras. De letters betekenen: Koninklijk Warmbloed Paard Nederland. Het kweken van een paardenras noemen we fokken. Veel paarden van dit ras worden gebruikt als dressuur of springpaard. Nederlandse ruiters hebben veel prijzen gehaald met deze paarden.

 

Welke paarden ken jij die een Olympische gouden medaille hebben gewonnen?