full screen background image

Spreekbeurten

terug naar alle spreekbeurten

De Paardenkamp

groep 7-8Een bejaardentehuis voor oude paarden en pony’s

De Paardenkamp is het nationale rusthuis voor oude paarden en pony’s. Het is een unieke plek in Nederland en ligt te midden van de natuurgebieden van de Utrechtse heuvelrug in het dorp Soest.De Paardenkamp bestaat uit drie boerderijen die aan de rand van Soest in het gebied de Birkt liggen. In dit gebied vind je boerderijen die tussen de 100 en 300 jaar oud zijn. De Paardenkamp boerderijen hebben allemaal een naam. Ze heten Vosseveld, het Gagelgat en de Birkhoeve.

 

Hoeveel paarden en pony’s worden er op De Paardenkamp verzorgd? Hoe wordt de verzorging betaald?

 

Het ontstaan van De Paardenkamp

De Paardenkamp is op 19 januari 1962 opgericht door de heer C.J. ’t Hart. Toen hij op een dag in een slachthuis kwam zag hij een oud, afgedankt paard staan dat geslacht zou worden. Hij vond dat oude afgedankte paarden ook een goede oude dag moesten kunnen slijten en richtte daarom De Paardenkamp op.

 

Is er meer informatie over de heer ’t Hart te vinden?

 

Een pensioen voor werkpaarden

Vroeger werden paarden gebruikt om mensen en goederen te vervoeren. Ze trokken koetsen en rijtuigen maar ook de paardentram en de kar van de schillenboer, melkboer en groenteboer. Op de boerderij werden ze gebruikt als trekdier. Echte werkpaarden dus. De eerste bewoner van de Paardenkamp was Corrie uit Markelo. Corrie was een boerenwerkpaard en kreeg al snel gezelschap van andere werkpaarden, een bodepaard, politiepaarden, orgelpaarden en Pedro het circuspaardje. Het meest bijzondere paard was Elsje, die jarenlang de ponytram van de dierentuin in Amersfoort had getrokken en pas op haar 50ste jaar is overleden, het oudste paard in Nederland ooit. Een keer per jaar worden alle nieuwe bewoners van het paardenrusthuis op de open dag officieel voorgesteld en welkom geheten. En in het geval van een politiepaard krijgt hij vaak een bijzondere escorte.

 

Paarden werden vroeger ook door soldaten gebruikt. Kun je daar iets meer over vertellen?
 

Leven in een kudde

Paarden zijn van oorsprong kuddedieren. Het liefst verblijven ze in een groep in het weiland. Op de 50 hectare grond van de Paardenkamp kunnen ze naar hartenlust grazen. Maar dat is natuurlijk niet de enige huisvesting. Op de Birkhoeve is bijvoorbeeld een stallencomplex helemaal op maat gebouwd voor oude paarden. Deze stallen heten potstallen en ze bevorderen het sociale contact tussen de paarden. Op de grond van een potstal ligt een steeds dikker wordende laag stro die goed is voor de stramme leden van oudere paarden.

 

Worden potstallen alleen voor paarden gebruikt?

 

Goede zorg voor natuur en milieu

Op de Paardenkamp worden bijna uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt. Rondom de weilanden zijn houtwallen aangelegd. Hier hebben vogels, insecten en kleine zoogdieren een plekje gevonden. Een groot deel van de voeding voor de paarden komt van de eigen weilanden van de Paardenkamp. Er zijn waterputten aangelegd zodat de regen kan worden opgevangen en hergebruikt. De stallen en gebouwen zijn voorzien van speciale dakpannen en een uilenkast, waar vogels kunnen schuilen. Zelfs de paardenmest wordt hergebruikt.

 

Waar kun je paardenmest voor gebruiken?

 

De medewerkers van de Paardenkamp

Oudere paarden en pony’s vragen veel zorg en aandacht. De acht vaste medewerkers van de Paardenkamp worden bij hun werkzaamheden ondersteund door een aantal vrijwilligers. Zij zorgen er voor dat de paarden voldoende beweging krijgen, de stallen schoon zijn. Maar ook voor gezonde weilanden, houden in de gaten wat de paarden eten en genoeg eten of eventueel aangepast voer nodig hebben. Verder borstelen ze de paarden frequent en bekappen de hoeven. Als je een bezoek aan de Paardenkamp brengt leiden zij je ook nog eens rond en vertellen van alles over de paarden en de verzorging die zij nodig hebben.

 

Wat heb je nodig voor een goede borstelbeurt van een paard?

 

De verzorging van een oud paard

Ook bij een paard geldt: ouderdom komt met gebreken. We noemen een paard vanaf 20 jaar en ouder bejaard. De meest voorkomende problemen en ziektes ontstaan doordat een paard slechter eet of het eten slecht verteert. Ook kunnen paarden net als mensen last krijgen van arthrose door slijtage van de gewrichten. De ziekte Cushing is ook typisch iets dat je bijna alleen bij oudere paarden ziet. Je herkent een paard met Cushing aan een krullige vacht.

 

Weet je iets meer over Cushing te vertellen?

 

Voeding

De meeste paarden en pony’s hebben aan gras en hooi meer dan voldoende. Bij oudere paarden kan het voorkomen dat het maagdarmkanaal minder goed werkt. Het gras en hooi wordt niet meer goed opgenomen en ze kunnen daardoor mager of zwak worden. Ook kunnen oude paarden last hebben van een slecht gebit waardoor ze slechter kunnen kauwen. Oude paarden worden dan bijgevoerd. Ze krijgen krachtvoer waar extra vitaminen en mineralen inzitten of merrie- of veulenbrokken.

 

Hoeveel en wat eet en drinkt een paard op een dag?

 

Het paardengebit

Het paardengebit is niet zoals dat van mensen. Paarden kauwen hun voedsel niet maar malen het. Het gebit is speciaal ontwikkeld voor taai, vezelrijk en plantaardig voedsel dat fijngemalen wordt in de mond. De tanden blijven hun hele leven ongeveer 2-5 mm per jaar groeien. Paarden krijgen heden ten dage vaak minder taai gras en worden bijgevoerd met wat zachter voedsel zoals grashooi en brokken. De tanden slijten daardoor minder snel dan in de natuur. Dat kan tot allerlei klachten leiden en daarom brengt de paardentandarts regelmatig een bezoek aan de Paardenkamp.

 

Kun jij vertellen hoe een paardengebit precies in elkaar zit?

 

Zonder hoefijzers

De paarden en pony’s van de Paardenkamp zijn niet meer aan het werk en worden niet meer bereden. Ze brengen hun tijd door in het weiland of in de stallen. Hun hoeven slijten niet meer zo hard en daarom dragen ze geen hoefijzers meer. Wel worden de hoeven nog bekapt en de randen afgesneden en bijgevijld.

 

Hoe en door wie worden hoefijzers aangebracht?

 

Paardenkamp Rangers

Als je gek bent op dieren en alles over dieren wil weten en leren dan kun je lid worden van de Paardenkamp Rangers. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd en je krijgt Ranger-M@il. Dit is een digitale nieuwsbrief waarin je alles kunt lezen over de activiteiten, wetenswaardigheden en tips krijgt en leuke dingen om thuis uit te proberen. En je steunt met je lidmaatschap van € 12,- per jaar ook nog eens het werk van de Paardenkamp.