full screen background image

Spreekbeurten

terug naar alle spreekbeurten

De Paardenkamp

groep 5-6

De Paardenkamp Download hier het ZIP-file van deze spreekbeurt


Een bejaardentehuis voor oude paarden en pony’s

De Paardenkamp is een bejaardentehuis voor oude paarden en pony’s. Het ligt in het dorp Soest. De Paardenkamp bestaat uit drie boerderijen. De Paardenkamp boerderijen hebben allemaal een naam. Ze heten Vosseveld, het Gagelgat en de Birkhoeve. Op De Paardenkamp wonen 120 paarden en pony’s. Om de verzorging van de paarden te kunnen betalen zamelt De Paardenkamp geld in.

 

Wat was het eerste paard dat onderdak op De Paardenkamp kreeg?

 

Leven in een kudde

Paarden zijn kuddedieren. Ze verblijven het liefst in een groep in het weiland. Ook in de stal blijven ze graag bij elkaar. Daarom heeft De Paardenkamp speciale stallen gebouwd. Deze stallen heten potstallen. Een potstal is een heel grote stal waar de paarden bij elkaar kunnen staan. Op de grond van een potstal ligt een dikke laag stro die goed is voor de benen van oudere paarden.

 

Is er nog meer informatie over de potstal te vinden?

 

Rimpels en grijze haren

Paarden worden sneller oud dan mensen. Een paard van 20 jaar is al bejaard. Ze krijgen grijze haren en de rug zakt soms een beetje in. Boven de ogen krijgen ze kuiltjes. Een soort paardenrimpels. Ook hun gebit wordt slechter waardoor ze niet goed kunnen kauwen.


Hoe oud is het oudste paard dat ooit op De Paardenkamp woonde geworden en wat deed zij voordat ze op De Paardenkamp kwam?

 

Tanden en kiezen

Het paardengebit is anders dan dat van mensen. Wij kauwen ons voedsel. Een paard maalt het. Heel taai voedsel maalt een paard in de mond fijn. Ook een paard moet naar de tandarts. Een speciale paardentandarts. Deze komt regelmatig op huisbezoek bij De Paardenkamp.

 

Kun je meer vertellen over het paardengebit?

 

Paarden pap

Paarden hebben nooit geleerd om hun tanden te poetsen. Als ze ouder worden wordt ook hun gebit slechter. Omdat ze daardoor hun eten niet goed kunnen malen krijgen ze speciaal voedsel. Dus geen wortel of appel meer omdat ze daar dan in kunnen stikken. In plaats daarvan krijgen ze een soort pap. Dat noemen we ook wel slobber.

 

Welk voedsel eten paarden nog meer?

 

Hoeven en nagels

Paarden en pony’s hebben net als wij nagels. Ze zien er alleen anders uit en we noemen ze hoeven. Ook paardennagels moeten geknipt worden en dat wordt gedaan door een hoefsmid. Hij vijlt en bekapt de hoeven.

 

Kan iedereen zo maar hoefsmid worden of moet je daarvoor naar school?

 

Snurk!

Paarden slapen niet zoals mensen de hele nacht. De hele dag door doen ze korte slaapjes. En als ze wakker zijn dan eten ze wat.

 

Hoeveel eet en drinkt een paard op een dag?

 

Een edel dier

Een paard is een edel dier. Daarom heten de delen van het lichaam van het paard hetzelfde als bij mensen. Dus een hoofd en geen kop. En ze hebben benen en geen poten. We noemen een paard edel omdat paarden mensen altijd heel erg geholpen hebben. Vroeger als vervoersmiddel, maar ook tijdens oorlog.

Kun je een aantal paardenrassen opnoemen?